Kako reče jedna poznata spisateljica i dobitnica knjižne nagrade Kiklop u svojem megapopljuvanom glazbenom uratku ”Gol (Zabij mi gol)”: ‘Ti budi pobjednik, jer ja gubiti znam.”

 

Još je nešto rekla o zabijanju golova al mi se čini da nije mislila na nogomet.

 

Ovaj stih otprilike kao da govori Messi svojem glavnom konkurentu i poznatom trendseteru Crištianu Ronaldu,uzmi ti momčadsku nagradu – medalju za prvenstvo Španjolske koje sam ja već osvojio 5 puta a ja ću individualne – Zlatnu kopačku,vjerojatno opet Zlatnu loptu na kraju godine, nagradu za najboljeg strijelca Lige prvaka itd…I još ću oboriti sve moguće individualne rekorde u kategorijama postignutih golova u jednoj sezoni.Čak sam i namjerno promašio penal protiv Chelsea misleći da ćete vi bez problema proći Bayern i osvojiti Ligu prvaka ali naravno da si ga onda i ti promašio da dokažeš da sve što mogu ja možeš i ti. Supidoš tontoš.

 

Koliko god puta Ronaldo ponovio da mu je timski uspjeh ispred osobnog nemoguće je to povjerovati. Osim ako to govori na portugalskom nekome kome taj jezik nije jača strana pa ga taj krivo razumije misleći da zapravo govori obrnuto.

 

Dosta je zlobnika primjetilo da je tijekom svoje karijere David Beckham uvijek bio među prvima koji čestita svom suigraču na pogotku.

Čak i kada bi mu asistirao sa svoje polovice već bi znao da će biti gol pa bi se bacio u šprint prema tom igraču da bi mu skočio na leđa i prvi čestitao te naravno bio na slici skupa sa strijelcem. Neki ekstremni teoretičari su čak išli toliko daleko da su smislili ekstremnu teoriju po kojoj je Beckham bio u dosluhu sa fotografima na utakmicama koji bi čekali da on dotrči do strijelca prije nego bi počeli mahnito okidati ali to nikad nije potvrđeno. Meni osobno da netko skoči na leđa vjerojatno bi pao i polomio se skupa s njim ali njegovi suigrači su već bili naviknuti na to kad zabiju gol da se pripreme pa nije bilo takvih padova. Iz krugova bliskih Ruudu van Nistelrooyu kružile su informacije da mu je nakon odlaska Beckhama u Real Madrid pao veliki teret s leđa.

Tradiciju skakanja na nečija leđa je prakticirao u svim klubovima u kojima je igrao a slika kranje desno je dokaz da je tu tradiciju uspješno prenio i na svog sina.

 

Kod Ronalda je upravo suprotna situacija. Bilo da asistira za pogodak ili nema nikakve veze sa akcijom u kojoj je gol postignut on radi upravo suprotno i tek kada se sve kamere maknu sa strijelca on se eventualno pojavi i kaže strijelcu pogotka nešto tipa ”perfektoš mi amigo” i potapša ga po ramenu. Tu i tamo usput nabaci i lažni smiješak ali više zbog nekog sponzorskog ugovora sa proizvođačem paste za zube nego zato što je sretan zbog gola svoje ekipe. Sigurno da koji puta i dobaci da je on bio u boljoj poziciji ali to su zasad samo nepotvrđena nagađanja.

 

 

Cristiano Ronaldo u mlađim danima dok je još slavio golove svoje ekipe

 

 

Kako malo toga u vezi Ronalda može nekoga iznenaditi ne bi uopće bilo čudno da na kraju sezone izađe u javnost sa teorijom da se cijela liga urotila protiv njega i njegove frizure i bicepsa i tricepsa, ili barem ekipe protiv kojih je Barcelona igrala posljednjih nekoliko kola. Sve to naravno s ciljem da olakšaju Messiju put do prvog strijelca lige a njega ostave sa utješnom nagradom prvaka Španjolske za koju dobije istu medalju koju će dobiti i rezervni golman Real Madrida kojem vjerojatno niti Iker Casillas ime ne zna. Sam Ronaldo ne zna uopće kako ovaj izgleda zato što većinom trenira u mračnoj prostoriji vježbajući za novi nastavak dokumentarca o tome kako je poseban i bolji od drugih.

 

Kad za 15-20 godina bude u mirovini i nekoj sponzoruši bude pokazivao vitrinu s trofejima pa veli: Čuj mala ovo ti je medalja za prvaka Španjolske iz sezone 2011/2012 kad smo napokon prekinuli trogodišnju dominaciju Barcelone u prvenstvu. A ova ga uzbuđeno upita: Jel to ona sezona kad je Messi zabio 50 golova u prvenstvu?

Leo Messi likes this. He likes it like a boss!