Koji je vezni igrač izabran u momčad desetljeća Premiershipa? Ima ih nekoliko… Koji od njih je to ostvario igrajući u Manchester Unitedu? Također ih ima nekoliko… Ako kažemo da i dalje igra u Manchesteru onda je jasno kako je izbor pao na dvojicu, a kada se još doda kako je nedavno zabio svoj 100-ti gol za Crvene Vragove onda je jasno kako se priča o Paulu Scholesu…

Paul Scholes, igrač kojeg će rijetko koji nogometni navijač, van Old Trafforda, svrstati u neku Top momčad godine, desetljeća, a kamoli svih vremena, no igrač koji je posljednjih 15 godina “motor Manchester Uniteda”; samo što se za razliku od motora – ne troši. Scholes je u karijeri koja traje 16 godina osvojio devet engleskih prvenstava, tri Kupa, dva Liga kupa, dvije Lige prvaka, Interkontinentalni kup i Svjetsko prvenstvo klubova. Naravno, sve to u dresu Manchester Uniteda u kojem je nastupio 634 puta.

Scholes je u Manchester United došao sa 14 godina da bi prije nego što je napunio 18 postao profesionalac. Njegov talent nije odmah došao do izražaja već je pravu priliku dobio tek kada je klub napustio Mark Hughes i otišao u Chelsea. Od tog trenutka kada je prvi put ušao protiv Port Valea i zabio dva pogotka pa do danas Scholes je u 634 nastupa za Manchester zabio 148 golova, a protiv Wolverhamptona je zabio svoj stoti prvenstveni i tako ušao u izabrano društvo koje predvodi Alan Shearer sa 260 golova. Kada je zabio svoj jubilarni stoti, Scholes je rekao: “Drago mi je jer sam već dulje vrijeme bio na 99, ali najbitnije je što smo sada prvi gdje se nadam kako ćemo i ostati.” Nikad nije bio čovjek od puno riječi i nije se gurao u prvi red za slikanje ili davanje intervjua, a svoj je idealni dan opisao ovako: “Ujutro trening, pokupim djecu u školi, igram se s njima, popijemo čaj, spremim ih za krevet i gledam malo televiziju.” Treba li išta dodati? “Moj najteži protivnik? Sigurno Paul Scholes koji je nedvojbeno najveći igrač svoje generacije”, komplimentirao je veznjaku Manchestera veliki Zinedine Zidane dok je vrlo jasan bio Thierry Henry: “Bez ikakve sumnje najbolji igrač Premier lige mora biti Scholes jer jednostavno radi sve.” Čak i vrlo škrt na komplimentima, Sir Bobby Charlton nije mogao ne pohvaliti pravog majstora: “Uvijek drži kontrolu sa svojim previciznim dodavanjima i zaista ga je užitak gledati kako igra.”

Naravno, Sir Alex Ferguson i Scholes zajedno fantastično surađuju, a legendarni Škot se i dalje nada kako će se suradnja nastaviti: “Rekao mi je prošle godine da mu je dosta, ali kada sam mu objasnio koliko nam je bitan i kada je on shvatio koliko je i dalje dobar – odlučio je nastaviti. Ništa drugačije nije niti danas jer i dalje ne mogu zamisliti svoju momčad bez njega.”