Manchester United (1969-1986)

Ekipa predvođena McGuinessom je sezone 1969-70 zauzela razočaravajuće 8. mjesto, pa je nakon lošeg starta iduće sezone McGuiness vraćen na mjesto trenera rezervne ekipe, te je na mjestu menadžera ponovno vraćen Busby. Iako su njegovim povratkom rezultati bili nešto bolji, 6 mjeseci nakon preuzimanja ekipe, Busby posljednji put odlazi. U međuvremenu United je izgubio nekoliko važnih igrača među kojima su bili Nobby Stiles i Pat Crerand.

Mjesto menadžera tada je ponuđeno Jock Steinu, Celticovom menadžeru koji je osvojio Europski kup. Unatoč usmenom dogovoru, Stein je u zadnji trenutak odustao, pa je ekipu preuzeo Frank O’Farrell. Međutim, O’Farrell, je poput McGuinessa, ekipu vodio samo 18 mjeseci, ali je za razliku od njega doveo nekoliko mladih talentiranih igrača poput Martina Buchana koji je stigao iz Aberdeena za 125.000 funti.

Tommy Docherty postaje menadžer krajem 1972. The Doc je spasio te sezone United od ispadanja, međutim, to mu nije pošlo za rukom 1974. nakon što je zlatni trojac Best, Law i Charlton napustio klub. Denis Law je 1973. prešao u redove gradskog rivala Manchester Citya, te je zabivši gol kojim je izbacio United u drugu ligu, odbio ga proslaviti sa suigračima.

Lou Macari, Stuart Houston i Brian Greenhoff su dovedeni da zamijene Besta, Lawa i Charltona, ali nijedan nije bio tako dobar kao oni.

Klub je odmah u prvom pokušaju izborio povratak u prvu ligu sa mladim Steve Coppellom koji je pristigao iz Tranmere Roversa. Iste sezone su stigli do final FA kupa u kojem su poraženi od Sothamptona. Do finala su došli i 1977., te su ga ovaj put i osvojili, pobijedivši Liverpool sa 2-1. Unatoč uspjesima, te velikom popularnošću među navijačima, Docherty je dobio otkaz nakon što se saznalo da je imao aferu sa fizioterapeutovom ženom.

Dochertya je zamijenio Dave Sexton 1977., te je pod njegovim vodstvom United igrao u defenzivnoj formaciji. Taj stil igre nije bio nimalo popularan među navijačima, koji su navikli na napadački nogomet, kakav su preferirali Docherty i Busby. Najveća pojačanja bili su Joe Jordan, Gordon McQueen, Gary Bailey i Ray Wilkins, ali Sextonov defenzivni United nije postizao rezultate, smo jedamput su završili na drugom mjestu te su opet izbubili finale FA kupa, ovaj put od Arsenala. Zbog neosvajanja trofeja, Sexton je dobio otkaz 1981, iako je United pobijedio u zadnjih sedam utakmica pod njegovim vodstvom.

Zamijenio ga je Ron Atkinson, koji je odmah oborio britanski rekord u najvišem transferu, za dovođenje Bryana Robsona iz West Broma. Robsonu su predviđali blistavu karijeru, te su vjerovali da će postati najbolju Unitedov vezni igrač, još od Duncana Edwardsa. U Atkinsonovu ekipu došli su igrači Jesper Olsen, Paul McGrath i Gordon Strachan, te Norman Whiteside i Mark Hughes iz juniorske ekipe. United je osvojio FA kup dvaput u tri godine, 1983. i 1985., te su pored velikih favorita sezone 1985-86 pobijedili u prvih deset ligaških utakmica, te su već u listopadu imali deset bodova više od najbližih pratitelja. Međutim, forma ekipe je padala te su sezonu završili na 4. mjestu. Loša forma nastavila se i sljedeće sezone i klub se našao na rubu ispadanja iz prve lige, te je Atkinson u studenom 1986. dobio otkaz.