Godine Busbya (1945-1969)

Godine 1945. Matt Busby postaje menadžer kluba s Old Trafforda. On je tada postavio za to vrijeme neuobičajene zahtjeve; zahtijevao je da sam bira ekipu, odlučuje koje igrače će dovesti, i da sam vodi treninge. Zbog tih zahtjeva već je bio izgubio mjesto menadžera Liverpoola jer su u klubu smatrali da su to poslovi uprave. Međutim, United je prihvatio njegove inovativne ideje. Prvo pojačanje koje je Busby doveo nije bio igrač već pomoćni trener Jimmy Murphy. Ubrzo se Busbyev pristup vođenja kluba počeo isplaćivati, klub je tri godine zaredom bio drugoplasirani klub prvenstva Engleske, 1947., 1948., i 1949., a 1948. su osvojili Fa kup, zahvaljujući, trojici igrača rođenim u Manchesteru, Stanu Pearsonu, Jacku Rowleyu i Charliu Mittenu, (Rowley i Pearson su postigli pogotke u finalu) i Allenby Chiltonu.

Charlie Mitten, je u potrazi za boljom plaćom otišao u Kolumbiju, nakon što je United konačno osvojio naslov 1952. Međutim, Busby je znao da klubu nisu dovoljni samo iskusni igrači, te je započeo sa politikom dovođenja igrača iz juniorskog pogona, kad god je to bilo moguće. U početku je mladim igračima poput Rogera Byrnea, Billa Foulkesa, Marka Jonesa i Dennisa Violleta trebalo vremena da se priviknu na ekipu, te su 1953. sezonu završili na osmom mjestu. Međutim, 1956. United osvaja naslov prvaka sa ekipom u kojoj je bila prosječna starost igrača 22 godine, postigavši pritom čak 103 gola. I u budućnosti politikom mladih igrača klub je doživljavao najveće uspjehe (kasnih 1960-tih, i u 1990-tima). Među najperspektivnijim igračima, koje su tada zvali Busbyeve bebe bio je Duncan Edwards. Momak iz Dudleya debitirao je u dresu Uniteda 1953. sa samo 16 godina. Oni koji su gledali Edwardsa govore da je mogao igrati na bilo kojoj poziciji, te da je jedan od najboljih igrača ikad. Sezone 1956-57 ponovno osvajaju ligu, te su igrali finale FA kupa u kojem su poraženi od Aston Ville. Iduće sezone, United je postao prvi engleski klub koji se natjecao u Europskom kupu. Stigli su do polufinala gdje su poraženi od strane Real Madrida. Na putu prema polufinalu ostvarili su najveću pobjedu u svojoj povijesti, na Maine Roadu pobjedili su Anderlecht sa 10-0.

Velika tragedija je pogodila klub iduće sezone, avion sa Unitedovim igračima koji su se vraćali s Europskog kupa srušio se za vrijeme polijetanja iz njemačkog grada Munchena. U nesreći 6. veljače 1958. živote je izgubilo osam igrača- Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam “Billy” Whelan – kao i još petnaest putnika, uključujući Unitedove članove osoblja (Walter Crickmer, Bert Whalley i Tom Curry). Tog su dana bila već dva neuspješna polijetanja, prije trećeg, fatalnog. Naime, na kraju piste bilo je dosta rastopljenog snijega, koji je usporavao avion, tako da nije mogao postići brzinu potrebnu za polijetanje. Avion je proklizao sa kraja piste, prošao kroz ogradu te je udario u kuće, koje su srećom bile nenaseljene. Unitedov goalman Harry Gregg, unatoč tome što je bio teško ozljeđen, i od straha da avion ne eksplodira, je uhvatio Bobbya Charltona – koji je debitirao u dresu Uniteda tek 18 mjeseci ranije, i Dennisa Violleta, te ih je odvukao na sigurno. Sedam igrača preminulo je na mjestu nesreće, a Duncan Edwards je umro idući dan u bolnici. Među preživjelima bio je Johnny Berry, koji je zbog teških ozljeda morao prekinuti karijeru. Minhenski liječnici nisu gajili previše nada da će Matt Busby preživjeti, međutim uspio je preživjeti te je pušten iz bolnice dva mjeseca kasnije.

Spomen ploca u Munchenu

Bilo je glasina da će se United povući iz svih natjecanja, ali to se nije dogodilo. Jimmy Murphy je privremeno postao menadžer dok se Busby ne oporavi od ozljeda, te je klub nastavio igrati sa preostalim igračima. Unatoč nesreći, United je ponovno došao da finala FA kupa, gdje je poražen od Boltona. Na kraju sezone UEFA je ponudila mogućnost engleskom nogometnom savezu da se i United i aktualni prvaci Wolverhampton natječu u Europskom kupu, u spomen na žrtve, međutim savez je to odbio. Manchester je iduće sezone osvojio drugo mjesto u prvenstvu, odličan rezltat za ekipu koja je izgubila 9 igrača.

Busby je počeo sa stvaranjem nove momčadi po?etkom 1960-tih, dovevši u klub igrače poput Denisa Lawa i Pata Creranda, brinući cijelo vrijeme i o mladim igračima. Tada je u seniorsku ekipu došao jedan od najboljih igrača Uniteda u povijesti, mladić iz Belfasta, George Best. Brzonogi igrač mogao je probiti gotovo svaku obranu, ma koliko ona dobra bila. Klub je osvojio FA kup 1963., iako su u prvenstvu zauzeli tek 19. mjesto. Osvajanje FA kupa je bio veliki poticaj za ekipu te su iduće sezone zauzeli 2. mjesto, a 1965. i 1967. su osvojili prvenstvo. United je 1968. postao prvi engleski klub koji je osvojio Europski kup, nakon što su u finalu sa 4-1 pobijedili Benficu koju je predvodio Eusebio. U ovoj ekipi bila su tri igrača koji su osvojili nagradu za najboljeg europskog igrača: Bobby Charlton, Denis Law i George Best

Matt Busby je 1969. napustio klupu Uniteda, a zamijenio ga je dotadašnji trener rezervne ekipe i bivši Unitedov igrač Wilf McGuinness.