Dr. Stranglove ili: Kako sam naučio prestati brinuti i zavolio Berbu.

Molineaux stadion. Wolves vs United.

Nekonvencionalno genijalni nogometaš sjedi ispred svog skupocjenog LCD tv-a u društvu poznatog premierligaškog suca H.W. (40) i tako prati još jednu utakmicu voljenog kluba iz koje je nepravedno izostavljen.

 

Četrdesetpeta minuta. Uredno počešljani Jonny Evans, još u deliriju nakon prvijenca za United, šalje parfektnu dijagonalu na desni bok za Antonia Valenciu. Kratko razmišljanje Valencie da li da izbaci braniča lažnjakom i prvi put u karijeri pokuša centrirati lijevom…. Očekivano, odlučuje se za pouzdanu desnu i preciznom loptom pronalazi Dannya Welbecka koji pronalazi put do mreže za 3:0. Svi igrači Uniteda slave. Osim jednog…

 

Onog jednog koji nikada nije opravdao visoki ”high price tag” :zbunj

 

Onog jednog bez čijih golova ne bi bilo povijesnog 19. naslova.

 

Onog jednog koji je prerano odustao od igranja za reprezentaciju da bi mogao više trčati za United.

 

Onog jednog bez čijih golova ne bi bilo povijesnog 19. naslova – ipak je povijesni pa se treba naglasiti.

 

Onog jednog koji je godinama prozivan zbog premalog broja golova u odnosu na odigrane utakmice s podsmijehom da je dosta njegovih golova bilo kod već sigurnog vodstva od 2:0 ili više.

 

 

E pa nije baš tako :shocked! Na nedavno održanom ”Kongresu veeelikih stručnjaka” mnogi veeeliki stručnjaci složili su se sa konstatatacijom da je 2:0 najgori rezultat u nogometu. Iz poštovanja prema privatnosti tih velikih stručnjaka koji su nakon završetka kongresa organizirali veeelike orgije njihova imena, visina i težina te datum i lokacija održavanja kongresa će ostati u tajnosti (podaci poznati uredništvu). Zaključeno je da ekipi koja vodi 2:0 taj rezultat daje osjećaj već dobivene tekme i pridonosi opuštanju koje često dovede do rezultata 2:1 a onda počinje :ppanic! Upravo tom problematičnom problematikom/tematikom su se pozabavili sudionici ovog tajnog kongresa.

 

 

 

 

 

 

U gotovo 4 sezone šetanja na protivničkoj polovici za United bugarski Don Quijote je postigao ”samo” 61 gol. Većina nogometnih neznalica će se složiti da je to sramotno u odnosu na Messija koji će samo u ovoj sezoni vjerojatno premašiti taj broj pošto je trenutno već na 55 golova. Mnogim golovima je izravno donosio bodove Unitedu ali čak 12 puta upravo njegov gol je bio onaj za 3:0 čime bi utakmicu odveo u mirne vode. Preciznim matematičkim izračunom nameće se zaključak da je svaki 5. gol koji je postigao za United bio za 3:0 čime je na prestižnom prvom mjestu liste igrača koji postižu gol za 3:0 otkad je potpisao za United. Na ne toliko prestižnom drugom mjestu se nalazi igrač koji ide po imenu Wayne Rooney (he goes by the name of Wayne Rooney op.a.) sa 10 golova ali računajući samo period A.B.S.F.U. (after Berbatov signed for United op.a.).

 

 

 

Nažalost svih berboljubaca i berboljubitelja takvih trenutaka vjerojatno neće više biti a prvo mjesto na toj prestižnoj listi će vjerojatno preuzeti igrač koji ide po imenu Wayne Rooney. Sezona se bliži kraju a tako i njegova karijera u Unitedu. Mislim na karijeru Berbatova a ne onoga koji ide po imenu Wayne Rooney. Ostaje pitanje čiji navijači će ubuduće osjećati olakšanje kad Berba zabije za 3:0 znajući da njihov klub poslije toga sigurno osvaja 3 boda.

 

Osim ako uz pozamašan novčani iznos ode nazad u Tottenham u transferu stoljeća a Luka Modrić napokon ostvari dječački san Vedrana Ćorluke i potpiše za United. U tom slučaju ni 3:0 protiv Uniteda im neće bit dovoljno jamstvo da će uopće osvojiti jedan a kamoli sva 3 boda.

 

Ukoliko Berbatov stvarno napusti klub na ljeto jedini koji ga može dostojno zamjeniti je bivši operativac fiktivne losanđeleske protuterorističke jedinice – Jack Bauer. Kao i u seriji “24” jedna od glavnih poštapalica bi bila: Dammit, we’re running out of time – koju bi naravno koristio pred kraj poluvremena.

 

 

 

Vrijeme do kraja tjedna sunčano i mjestimično naoblaka u pojedinim predjelima.

 

P.S. U podatke o postignutim golovima sam uračunao i prijateljske susrete jer bi inače omjer bio 10-10 pa kolumna ne bi baš imala smisla. Već je podjelio titulu najboljeg strijelca lige sa ”onim koji se ne zagrijava” pa nek bar bude prvi na ovoj prestižnoj listi 😀